29 Mayıs 2011

Nedense konumuz hep implant.!!

Dün sınıf yemeği vardı..TDB kongresine katılmak için memleketin çeşitli kentlerinden gelen 60 arkadaş buluştuk. Kimisini 30 yıldır görmemiştim..Saçları tümüyle dökülenler, dehşetli göbek büyütenler, bembeyaz sakallar..Herkes değişmişti..
Gecenin ilerleyen saatlerinde sohbet implanta geldi.( Benim olduğum toplulukta bu hep oluyor. İmplantla yatıp implantla kalktığımı herkes, beni sık görmeseler de, biliyor.)
Genel şikayet implant fiyatları idi. istikrarsız fiyatlar, aşırı düşürülen fiyatlar..Ve, kaçınılmaz olarak " dehşetli kötü yapılmış" implant cerrahisi ve protezleri konusunda serzenişler..
Bir arkadaş biraz kafa yormuştu: Özellikle, cerrahi ve perio doktorası yapan, ve hatta öğretim üyesi olmuş fakat muayenehane ilişkisi olmayan meslekdaşlar, ellerine çantayı alıp kliniklerde 100 dolara kadar inen hekimlik ücreti ile çalışıyorlar..vergi vermezler, kira vermezler, personel masrafı yapmazlar, ve hatta aletlerini de firmalardan sağlarlar..Onlar için her ay kazanılan 100 dolar (kere implant sayısı) oldukca iyi para..
Neyse ki , çoğunlukla iş bitiminde , hele sorun çıkarsa, ara ki hekimi bulasın..Ya sınavı vardır, ya hocası fark etmiştir, vs..
Diğer bir arkadaşım hemen patlattı: "Ama kabahat bunları muayenehaneye sokanda kardeşim.."
Gerçeklerin farkına varan, " kaliteli muayenehanecilik" , "hasta merkezli muayehanecilik" yapan hekimler her geçen gün bu tip ilişkilerden uzaklaşıyorlar..Hasta merkezli bir muayenehane hekimliğinde bu yönteme yer yok..Hastaları eğitmek gerekiyor..Sadece "düşük fiyat" verdiği için hekim tercih etmek , uzun dönemde daha pahalıya gelebilir..
Hep söylüyorum..İmplant tedavi yaklaşımı hızla değişiyor..Nasıl her diş hekimi porselen kuron yapıyorsa, her diş hekimi implant yapar hale gelecek..
Bu durumda; daha kaliteli, daha ucuz, daha sıradan, daha estetik, veya bu iş bu kadar olur teyze, yaklaşımlarıyla çalışan muayenehaneler arasında ayrışmalar olacak..
Hasta portföyü uygun olup, kaliteli bir marka ile hastaya "güvenli ve uzun dönemde başarılı" (bundan ötürü daha pahalı)  hizmeti sunabilen ve bunu sürdürebilen, uzun dönemde kazançlı çıkacak..Başarılı olacak..
Gençlere duyurulur..

Hiç yorum yok: