8 Mart 2017

KABUL DEMEYE GİDEN YOLDA SİSTEMATİK ÜÇLEME ..

Diş hekimliği tekniklerini bilmek önemli.
Ancak, iyi dişhekimliği hasta merkezli bir stratejiye dayandırılmazsa "bilginin/becerinin" pek bir önemi kalmıyor..
Bildiklerinizi , yapabildiklerinizi uygulayacak bir "hasta " bulunamadığı sürece bilmek neye yarar..Güç işlerden birisi , işte bu "hasta adaylarını" klinkten içeri sokabilmekte..Bu, başka birkaç yazının konusu olabilir..

Hastalarımıza "hasta" demeye dilim varmıyor. Aklıma hep , rahmetle anıyorum, liseden sınıf arkadaşım Arman Kırım geliyor. Bir iletişim ve "iş/işadamı yaratma ustasıdır"."Ben hasta değilim, bana "hasta" diyen hastadır" , derdi. Konuk desem , oturmuyor.."Hizmet alan" desem, fikir de oturuyor, ancak biraz uzun ve zorlama gibi..

"Hizmet alanı" bulduk diyelim...Koltuga oturdu hizmet alan kişimiz..Agzına, dişlerine baktık..Şikayetleri nelerdir, beklentileri var mı , öğrendik..
Bunları kendi bilgi süzgecimizden gecirip, hastanın anlayabileceği bir dil ile, bir "FARKINDALIK " yaratmak ilk onemli basamak..Aslında hastanın derdi nedir.Hastalığı nedir. Sorunların teknik olarak ne anlama geldiği ve bunun "hizmet alana" anlatılması sonraki basamaklardaki basarıyı belirleyebilir..

Bu sorunlar, ve sikayetler hzimet alanın gündelik hayatını nasıl etkiliyor? Bu sorunlar giderilmezse neler ortaya cıkar? Ne yapılırsa saglıklı bir agız-diş ortamına sahip olunabilir..Neye "İHTİYACI"  var? Estetik gercekliği hiçbir zaman ihmal etmemeli..Hangi tedaviyi uygularsak uygulayalım, estetik "yan cepte" olmalı hep..
Bazı durumlarda , kararı asıl etkileyen estetik unsur olabilir.."NELER YAPILABİLECEĞİnin " anlatılması ikinci onemli basamak..

Baslama kararının verileceği üçüncü basmaktır. Buna " hadi yapalım " veya " KARAR " basamağı da diyebiliriz..Bu basamakta eylemin "ekonomik" unsuru da devreye girecektir..Aceleye gerek yok..Planlayarak, ve empati yaparak ilerlemek karar verilmesinde yardımcı olacaktır..
Bu noktada, Hekimin yapacağı en büyük yanlış, "peşin hükümlerle(önceden edinilen bilgi ve izlenim ile)  hizmet alanın yerine karar vermek" olacaktır...

Hiç yorum yok: