15 Ocak 2012

STRATEJİ, PLAN, PROGRAM....

Karar vermek işe başlamanın en önemli basamağı..
Arkası kendiliğinden gelir.
Önce kiralık mekan aranır muayenehaneye..Alet bakılır...Taksitler hesaplanır..
Ben 1980 de ilk muayenehanemi açarken şöyle bir hesap yapmıştım:
her gün bir çekim , bir dolgu, haftada bir kuron...topla, carp , bol, şu kadar yaptı..Kırayı ve diğer masrafları ekle..öyleyse şu kadar senet ödeyebilirim..
Oysa aylar sonra işler umduğum gibi gitmedi..Hesap doğru çıkmadı.( Yani beklediğim çekim ve dolgu hastası gelmiyordu..)
Plan yapmak onemli..Ve mutlaka starateji olmalı..Starateji bir hedefe doğru neyi, nasıl, ve ne zaman ytapacağınızdır..Başarıya giden yolda en temel katkı strateji ile olur..
Bir dostum öğlen 12 de işe gider ve ilk hastasını 12-13 gibi alırdı..Oysa tüm gün çalışan ve hasta sayısı sürekli artan bir hekim olmak istiyordu..Bir sohbet sırasında, sekretere talimat verdim, randevular dolunca sırasıyla 11'e, 10'a, 09'a kadar randevu vereceğiz .
Hiç bir zaman bu olmayacak..Muayenehaneye 12 gelirseniz ve telefon ile arayana da bunu söylerseniz, her zaman 12 den itibaren randevu verirsiniz..Bekleye bekleye yıllar geçer..
Yapılması gereken, karar verip, bir tarihten itibaren sabah 09 da muayenehaneye gelmeye başlamalıdır..Belki altı ay sabahları boş geçer..( Telefon ile arkadaşlarınızı, potansiyel hasta adaylarınızı arar hal hatır sorarsınız.) Sonra yavaş yavaş sabah saatlerinin dolmaya başladığını göreceksiniz...(Tabi bu her durumda böyle olmayabilir.Hasta sayısını arttırmak için gerekli olan diğer unsurların da yerine getirilmesi gereklidir.)
Stratejiyi bu şekilde belirlemek gerekir..

Hiç yorum yok: