15 Eylül 2017

BAŞARISIZLIĞI PLANLAMAK. (!)

"Turk gibi baslamak, Alman gibi calismak, Ingiliz gibi bitirmek"  diye bir soz vardi degil mi?
En tehlikeli ozelligimiz yillar once tescillenmis demekki.. 
Baslamak onemli , ancak, bitirilmezse ne anlami var..
Dishekimi olarak bu gercegi tedavilerimizin "olmazsa olmaz"  ilkesi olarak bir yere not etmeliyiz..
Planlama yapilmadan, ya da tedavinin bitim seklini "hayal" etmeden, tedaviye baslamak, " basarisizligi planlamak " anlamina gelebilir..
Bir planimiz olursa , nereye gittigimizi biliriz ve hedefimize ulasmak icin engellerimizi ve , bunlari nasil asacagimizi planlayabiliriz..
Bazan sosyal medya da bir vaka fotografi goruyorum..Dissiz bir alt ceneye (ornegin..) 4 implant yapilmis ve hekim soruyor:" nasil bir protez yapabilirim, gorusler lutfen.." !!! Gecmis olsun..
Ornegin, "all on four " tarzi bir protez yapabilirsiniz diye oneri vereceksem, anlamsiz olacak. Cunki implant yerlesimi buna uygun degil..vs. vs. vs..

Ustelik bu vakayi hastaya sunarken, vakaya "kabul alirken" , son noktada nasil  bir protez ile biteceginin anlatilmis ve onaylanmis olmasi gerekir..Hatta, fiyat verilmisse (ki mutlaka verilmistir) , yapilan protezin cinsine, ve masrafina gore bir rakam verilmis olmalidir..

Sonuc ortaya cikmadan sonucun ne olacagini hasta bilirse, ortaya cikan sonucu gorunce, " tamamdir, hekim planladigini yapmis ve ben de verdigim paranin karsiligini almis durumdayim" diyecektir..

Planlamadan , sonucu ongormeden yola cikmak bu baglamda "basarisizligi planlamak " anlamina gelmez mi?

Hiç yorum yok: