25 Şubat 2010

AKIŞGAN KOMPOZİTLER İLE MÜTHİŞ DOLGULAR...!!

Akışgan kompozitler (flowable composites ) kompozit dolgu malzemelerine göre çok daha yüksek ıslatma yeteneğine ( wetting ability) sahiptir. Dişin üzerine konulduğunda süratle yayılır ve dentin üzerindeki en ince kanalcıklara ve oyuklara girerek tutunabilir. Bir mikrondan birkaç milimetre kalınlığa kadar uygulabilirler.
Klinikte iki tedavi tekniğinde akışgan kompozitlerle harikalar yaratabilirsiniz.
Kompozit dolgularda kaide maddesi olarak:
Çürüğü temizledikten sonra, kaviteyi bir dezenfektan ile uygun süre temizleyin.( %10 Chlorhexidin diglukonat ile 30 saniye. )
Etching ve priming yapın ve mutlaka yazılı sürelere uyun.
Kavite çok yüzeyde ise , bonding i kavite duvarlarına iyice yedirererk, çok zayıf hava sıkın ,
 ve en az 20 saniye ışık verin. Kavite derin, yani pulpaya yakın ise, ikinci , hatta üçüncü kez bondingleme işlemini tekrar etmelisiniz.( bonding ve 20 san. ışık, tekrar bonding ve 20 san. ışık, tekrar bonding ve 20 san. ışık şeklinde ) ..
Akışgan kompoziti bütün dentin yüzeyine enjektörü ile yerleştirin..Dolgu arayüze sarkıyorsa, matrisi bir kama ile sıkıştırın..ve akışgan kompoziti matrise kadar akıtabilirsiniz. Kompoziti bir sond yardımıyla dentin yüzeyine yayarken hava kabarcığı kalmamasına dikkat edin..En az 20 saniye ışık verin. Daha sonra bilinen yötemlerle, kompozit dolgunuzu 2 mm. kalılığı geçmeyecek sekilde parçalar halinde yerleştirin...Polimerize edin..
Kesinlikle post operatif hassasiyet ortaya çıkmayacaktır.. Okluzal kontak noktalarında akışgan kompozit uygun bir malzeme değildir. Çok kolay aşınacaktır..
Kole dolgusu olarak:
Standart kavite hazırlığınızı yapın.
Ecthing, priming , bonding, biline şekilde uygulanır..Ve, bir miktar akışgan kompoziti kole kavitesinin uzağına yerleştirin, akışgan yavaşca koleye doğru akacaktır. Koleye ulaştığında ve örttüğünde, ışığı çalıştırıp dolguyu polimerize edebilirsiniz. Yada, akışgan kompoziti sond ucu yardımıyla kaviteye yayar ve ışık verirsiniz...hava kabarcığını sond ucu ile kolayca giderebilirsiniz..
Hiç düşmeyen, ve kaviteyi tümüyle örten bir kole dolgusu yapmak artık mümkün..

Hiç yorum yok: