Okul yıllarında şöyle denirdi : İyi bir muayenehane hekimi; bilgili bir diş hekimi, iyi bir ofis yöneticisi, iyi bir muhasebe elemanı, iyi bir personel yöneticisi, iyi bir halkla ilişiler uzmanı ve iyi bir psikolog olmalıdır. Zaman içinde bunun çok doğru olduğunu gördüm.. Diş hekimliği yapmayı biliyor olabilirsiniz.. Ama hastanız da olmalı ki bildiklerinizi uygulayabilesiniz..Sonra da ücretlerinizi toplayabilmelisiniz.. Ki, sisteminiz yürüsün.. Siz de iyi bir diş hekimi olabilesiniz...
Şöyle toparlamalıyım:" İyi diş hekimi" olabilmek için birkaç unsuru üst üste koymalıyız. Birinin eksikliği diğerlerinin de anlamını yok eder, bina yıkılır.
a) Önce diş hekimliği bilgisi gereklidir..Ne yaptığını bilmek, sınırlarını bilmek, belli bir zaman dilimi için işlevini koruyan, başarısı "öngörülebilir" bir tedaviyi gerçekleştirmeyi bilmek..
b)Hasta edinmeyi bilmek..Hasta olmadan diş hekimliği yapılamıyacağına göre , daha kariyerin başında bir strateji sahibi olmak gerekir. Ve, bu starateji ile gerekli hasta listesini zaman içinde sağlamak gerekir.
c) Yapılan işlemlerin ücretini toplamasını bilmek gerekir.. Bu birkaç sebepten elzemdir. Ve, bunu tartışmak, düşünmek, planlamak sonuna kadar etiktir..Öncelikle herkes eve ekmek götürmelidir. Kira , çocuğun okul parası, tatil ve güzel bir hayat için para gereklidir. "sağlık hizmeti yapıyorum" romantik safsatası aptallar için geçerlidir.. Dahası, kurduğunuz muayenehane, klinik herneyse yürümek zorundadır..Siz, hemşireniz, sekreteriniz, labaratuvar teknisyeniniz, ve malzemeciniz sadece sizin ürettiğiniz işlerin ücretleri toplanabilirse yaşamaya devam edeceklerdir...
Peki bu konuda kendinizi yeterli görüyor musunuz.. Çok alacağnız var mı hastalarınızdan? Hastalarınız size ödeme yapmamak için pek çok anlamsız gerekce uyduruyor mu?
Bir sonraki yazımda ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder